Зле поддържан, опасен асансьор

Здравейте, все отлагам сигнала си, но повече не мисля, че трябва. Страхувам се за децата си. Асансьорът във входа ни е не само постоянно развален, но и опасен. От около 5 години има технически проблем. Когато го повикаме, не идва. Или влезем в кабината, изберем етаж и не тръгва. Стотици пъти съм сигнализирала сервиз поддръжка “ Йордан Аврамов”. Той е запознат до болка с проблема, но не го разрешава. Трябва да отбележа, че този проблем се случва поне 15 дни в един месец, не е постоянен. Асансьорът уж работи, но не винаги. Още по страшни са засяданията, аз вече изпадам в панически страх, когато ползвам съоръжението. Веднъж стояхме близо час в него, с малката ми дъщеря. Благодарение на това се сдобих с клаустрофобия. Звънях през цялото време на посочените телефони на сервиза, но никой не се отзова. В крайна сметка мисля, че някой съсед повика асансьора и така се спасихме. Засядаме поне 5 пъти в месеца, между етажите. Страхувам се и от това, че самата кабина не е стабилна, има моменти, в които се клати ужасно. В момента съм в чужбина и днес дъщеря ми отново ми сподели, че асансьора не работи, не иска да тръгва. Дори ми изпрати клип. Сигнализирах асанс. техник със съобщение във фейсбук. След което ми звънна съпругата му, крещейки и изнервена, че асансьора работел, проверили. Аз изпратих и клипа, попитах я дали го е видяла, каза, че не я интересува. Това не може да продължава така. Дори веднъж, миналата година отново бях сигнализирала сервизът, че съм заседнала и излязла след половин час. На следващият ден дойде Йордан Аврамов и ми каза, че нищо му няма на асансьора, едва ли не си измислям. Качихме се двамата и заседнахме между етажите…После асансьорът си тръгна и така постоянно… Докога, не знам! Страхувам се за живота на децата си. Забравих да спомена, че понякога се озоваваме на друг етаж, или в мазето, където по- принцип не би трябвало да слиза. Благодаря!


Становище

По настоящия сигнал на 29.08.2018 година в ДАМТН постъпва повторен сигнал за същото съоръжение, и със същите оплаквания, както цитираните такива в първата жалба. Сигналът е придружен и със заснето видeо, на което ясно се вижда, че съоръжението не приема заявки, при натискане на бутоните.

На 27.09.2018 година е извършена повторна проверка на съоръжението от представители на ДАМТН, като този път то е спряно от експлоатация „до отстраняване на констатираните несъответствия“, се казва в изпратения отговор от страна на ДАМТН.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

По настоящият сигнал на 13.08.2018 год. е извършен технически преглед на съоръжението, при който не са били констатирани описаните в  сигнала нередности.

Представители на Агенцията са провели разговор със собственика на поддържащата фирма, като същият е заявил, че подобен проблем, действително е съществувал през 2015 год, но след смяна на гъвкавия кабел, свързващ кабината с таблото за управление той е бил отстранен.

След извършване на проверката, и след известно време, асансьорът отново спира да работи и от страна сигнализиращите е подаден втори сигнал за неизправност на същото съоръжение, в резултат на което предстои да бъде извършена втора проверка на машината, от други екипи, представляващи ГД „ИДТН“.

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!