Предпоследно заседание по наказателното дело за падналия асансьор в столичния Майчин дом

Противно на вече наложилата се традиция от 2012 година насам, заседанията по наказателното дело, по казуса с падналия асансьор в столичния „Майчин дом“ да бъдат отлагани и пренасрочвани, днес (25.10.2018 година) 102 състав, на Софийски районен съд, с председател Николай Василев успя да даде ход на около 40-то насрочено заседание.

В хода на делото бяха изслушани, както новопризованият свидетел Петър Тодоров, работил в бившия завод  „Асансьоростроене“ от 1967 година, а също и  подсъдимият бивш инспектор от ДАМТН/ИДТН, Галин Стоянов. Свидетелят е бил призован от адвокат Чалъмов, представляващ Галин Стоянов, един от четиримата обвиняеми по делото.

Заседанието продължи близо час, през който от свалените показания на свидетеля Тодоров, в качеството му на бивш служител на стария асансьорен завод стана ясно, че асансьорната кабина на залополучното съоръжение е била оразмерена за до 16 пътника, но поради функцията, за която е било предвидено, а именно болничен асансьор, неговата товароподемност е била ограничена до 6 пътника или 500 кг. (приема се че средното тегло на пътник е 80 кг).

В хода на даване на показанията, също така беше подчертано, че по това време (71-72 година), при подобен тип съоръжения, при които площта на кабината не отговаря на товароподемността на съоръжението, не е било предвидено да бъдат монтирани устройства за контрол на товара, но е било задължително присъствието на служител, който да следи за количеството и обема на постъпващия товар, изискване, което фигурира в БДС стандартите отпреди 1980 година.

Бившият инспектор от ДАМТН/ИДТН, който също беше изслушан днес, поясни че според действащата нормативна база на страната, на служителите от инспекцията (ИДТН) не е вменено задължението за извършване на последващ контрол, по вече направени предписания, дори и на поднадзорни на Агенцията съоръжения, каквито са и тези в столичната АГ болница „Майчин дом“ .

По време на разпита на двамата ключови участника в днешното съдебно заседание стана ясно, че има огромна разлика между пътнически и товарни асансьори, че при товарните асансьори може да се избере само един етаж/ спирка, и поради тази причина според Стоянов, който се позова на Държавен вестник от 68г., не се налагало монтаж на устройство за контрол на товара.  Също така беше обсъдена и документацията на процесния асансьор, за който още през 2012-2013 година се появиха две папки, с различаващи се технически схеми, но имащи „претенциите“ да се отнасят към авариралото съоръжение.

Припомняме Ви журналистическото разследване на Миролюба Бенатова, която първа тръгна по следите на причините, довели до инцидента в „Майчин дом“ и се натъкна на това много меко казано любопитно ОТКРИТИЕ. 

Именно по време на снимките на предаването, представител на столичната болница (обвиняемият Костевски) представи на разследващия журналистически екип, папка с документите на асансьора, която би трябвало да съдържа всички схеми на съоръжението, както и да се съхранява от собственика на съоръжението (Майчин дом).  Папката е била изготвена от правоприемника на стария асансьорен завод, „Асансьоростроене“ АД, с цел обезпечаване на необходимата техническа документация, която трябва да се съхранява именно от страна на болницата!

Именно втората папка, която беше представена на г-жа Бенатова, се сдоби и с името „телевизионна папка“, която и в днешното съдебно заседание беше заклеймена като фалшификат от свидетел и обвиняем.

И тъй като съдя Николай Василев обяви днешното заседание като предпоследно, то до 27.11.2018, 10:00 часа предстоят емоционални и финални приготовления за последните и заключителни пледоарии на защитата на четиримата обвиняеми на ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ на тази МЕКО КАЗАНО ОДИСЕЯ!

 

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!