Немска компания създаде първият в Света maglev асансьор

24 Ноември, 2015 at 6:40pm

Индустриалният конгломерат ThyssenKrupp разкри подробности около едно от най-иновативните си съоръжения, представяни в наши дни, наречено Multi – първата в Света безвъжена асансьорна система.

maglev1

 

Напълно функциониращият в мащаб 1/3 модел, който беше представен пред Световните медии тази седмица използва линейно индукционни мотори, стъпващи на магнитно левитационните технологии. Тези технологии позволяват на кабината да се движи както вертикално, но така също и странично (хоризонтално), като по този начин създават “вертикални метро системи”.

maglev2

Според прозиводителя ThyssenKrupp, технологията позволява да се повиши транспортният капацитет, за сметка на техническите изисквания за монтаж и консумацията на електроенергия на едно такова съоръжение.

От представената официална информация става ясно, че съоръжението изисква значително по-малки размери на шахтата, в сравнение с традиционно произвежданите и монтирани съвременни съоръжения, като в същото време достъпността до пространствата на която и да е сграда е повишена с около 25%.

Picture3

Съвременните асансьорни и ескалаторни съоръжения понякога могат да заемат до 40 % от площта на етажната площадка, в зависимост от височината на сградата.
Андреас Шиеренбек, Изпълнителен директор на асансьорното направление на ThyssenKrupp корпорация споделя:

“ Съвременното строителство и строителни технологии се развиват непрестанно. Именно за това е повече от необходимо асансьорните съоръжения да бъдат адаптирани така, че да са в състояние да посрещнат нуждите на съвременните и модерни сгради, както и да могат да обслужват транспортирането на по-голям обем от пътници.”

В момента maglev асансьорът – Multi се намира в центъра за иновации на ThyssenKrupp в Gijón, Испания.

maglev4

 

 

maglev5Multi, това е името на революционната концепция, която всъщност има за цел да замени изпитаните във времето и доказали се като надеждни до този момент кабели и асансьорни въжета с технологиите на магнитната левитация, известни още като Maglev.

Най- хубавото?

Това означава, че тези нови асансьори ще могат да се движат наляво, надясно, нагоре, надолу и въобще във всяка една посока, за която можете да си помислите.

Или казано с прости думи: транспортните средства Maglev  “се носят” с помощта на магнити, разположени на задната част на релсовия път и на кабината (в случая,  асансьор) които го отблъсват и левитират съоръжението над конструкцията. Благодарение на това технологично решение, асансьорите се движат благодарение на създаденото магнитно поле, вградено в стените / релсите.

Концепцията Maglev тех не е съвесем нова. Тя витаеше в пространстовото от известно време, въпреки че беше коментирана най-вече за внедряване при високоскоростните влакове, но не само. Към днешна дата в Света съществуват само два Maglev влака.

Включването на тази технология в асансьорните съоръжения, обслужващи съвременните сгради е нова идея, а компанията смята, че едно такова нововъведение би могло да има хиляди предимства: няколко кабини, използващи едни и същи релси, което ще доведе до повишаване на бързината за обслужване на пътвуащите във високите сгради, като в същото време изчакването по етажните площадки ще бъде намалено значително.

В същото време новите и модерни сгради стават все по-големи и по-високи. Това от своя страна изисква все повече пространство за изграждането на асансьорни шахти.

С технолгията Maglev обаче единственото, от което се нуждаете е един релсов път- просто добавете повече кабини, толкова колкото биха могли да задоволят пътникопотока във вашата сграда.

Плюс това, хайде да си признаем- това просто изглежда изключително готино.

Какво да правиш!
Просто НАУКА!

maglev6Източник на информацията:

Elevator Research&Technologies:
German company creates the world’s first maglev elevator

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!