Малките парламентаристи по ГОЛЕМИТЕ асансьорни теми

Какви са сградите, в които живеем,?

Знаем ли как да се придвижваме безопасно между етажите?

И как нашите деца биха променили всичко това, ако имаха вълшебна пръчица само за ден?

Това са темите, които зададоха  малките асансьорни мъдреци  по време на първата по рода си „Детска парламентарна сесия“, състояла се на 28.05. 2019 г. в заседателната зала на Столичен общински съвет.  Инициативата е част от проект „Детски асансьорен парламент“, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община,  Програма „Европа“ 2019 ,  в партньорство с Район „Люлин“ , район  „Подуяне“ и Технически университет – София.

Официален старт на събитието бе дадено от председателя на Програмния съвет на Програма „Европа“   Ирина Йорданова, която отправи специални поздрави към всичките 48 финалисти, запозна малчуганите с важността и представителността на заседателна зала 5 на Столичен общински съвет, като акцентира върху отговорностите, които носят всички заседаващи там относно развитието и подобряването на град София. Г-жа Йорданова  представи пред присъстващите дейността на  Програма „Европа“ и нейният огромен принос в развитието на столицата ни. 

Специални гости на събитието бяха  Ева Митова, кмет на район „Подуяне“ и Милко Младенов, кмет на район „Люлин“ на Столична община. С огромен ентусиазъм те подкрепяха училищата – партньори по проекта.

В основен фокус на срещата се превърнаха критичният поглед и по детски чистите препоръки, които отправиха малките мъдреци към родители, съседи, домоуправители, учители, директори, както и към официалните гости  –  Петър Горновски – председател на ДАМТН  и  Гергана Благиева – Директор на Дирекция „Жилищна Политика към МРРБ относно средата, в която живеем и обитаваме, нейната безопасност, цялост, естетика, но и културата на всички нас, възрастните, които трябва да имаме отговорно отношение към собствените си домове, сгради и не на последно място – асансьори.

Главен акцент в изказването на г-жа Благиева беше ангажираността на представляваното от нея ведомство, както и  текущият процес по промяна на Закона за управление на етажната собственост, чиято цел е да бъдат повишени отговорностите на собствениците на жилища, както и грижата, с която всеки живущ се отнася към общите пространства в сградите.

Г-н Горновкси  обърна внимание върху важността на правилата, които и малки, и големи трябва да спазват при ползването на асансьори, както и адекватното колективно и отговорно отношение към стопанисването и техническата поддръжка на лифтовете от страна на техните собствениците, но и от страна на специалистите, ангажирани в процеса по обслужване и надзор на тези съоръжения. В заключение председателя на ДАМТН пожела на малчуганите весела и най-вече безопасна ваканция.

Малките изпълнители – Дари, Калоян и Вики от детска вокална група „Смехоранчета“ с художествен ръководител г-жа Галя Коджаманова  отправиха своите музикални послания и поздрави, като изпълниха специално създадената за фондация „Асансьорна безопасност“ песничка „Спазвай правилата“. Прозвучаха още  „Боси времена“ в изпълнение на Дари и „Междучасие“ в изпълнение на малката Вики.

Събитието продължи с официалното награждаване на децата – финалисти в конкурс „Без!-Опасни асансьорни приказки“.

Наградите бяха връчени от г-жа Ева Митова, кмет на район „Подуяне“ и г-н Милко Младенов, кмет на район „Люлин“ на Столична община.

В своите обръщения към малките парламентаристи  г-жа Митова и г-н Младенов, поздравиха талантите – финалисти, като ги увериха, че и двете общини работят усилено в посока създаването на красива, приветлива и безопасна среда. Те увериха малките експерти, че активно са слушали препоръките им, които със сигурност ще  послужат в по-нататъшната работа.

Двамата кметове бяха натоварени с приятния ангажимент лично да връчат статуетките и грамотите на децата, които бяха положили най-големи усилия, както в пресъздаването на най-важните правила за безопасно ползване на асансьори и ескалатори, така и във въвличането на семействата си, като екип, който заедно да работи по поставените предизвикателства.

В края на събитието фондацията обяви пред присъстващите в залата възможността за изцяло безвъзмездна възможност за проверка на техническата изправност и безопасност на съоръженията в сградите, в които живеят децата и техните родители. Проверката ще бъде извършена от компетентни представители на Технически университет – София, в качеството на нотифициран орган, упълномощен от ДАМТН за извършване на технически прегледи.  След като бъде установено състоянието им, ще бъдат отправени препоръки към живущите, както и към поддържащи и надзорни фирми, какво е необходимо да се коригира (ако е необходимо) за да може живущите да се придвижват безопасно между етажите.

След изпълнение на отправените препоръки за изправност и безопасност на проверените до 5 съоръжения, те ще бъдат превърнати в своеобразни пътуващи галерии, припомнящи на малки и големи кои са най-важните правила, които всички ние трябва да знаем и спазваме, за да се придвижваме безопасно между етажите.

Още уловени моменти от събитието можете да видите в нашата FACEBOOK страница

 

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!