Как работят асансьорите

Скъпи приятели,

Може би не сте се замисляли как точно работят едни от най-широко ползваните превозни средства по целия свят – асансьорите!  Машините, на които ежедневно и поне по няколко пъти на ден доверяваме нашия и на нашите близки живот!

За да можем най- простичко и бързо да Ви разкажем (само в три минутки) кое как работи, намерихме и преведохме текста към прикаченото тук видео, което също бихте могли да откриете в youtube, на ето този адрес:  https://www.youtube.com/watch?v=CeOklEyUw0I.

Вярваме, че когато всички ние сме добре информирани, ще живеем и пътуваме по-безопасно и без страх!

Приятно гледане!

Нито еднa от тези сгради не би достигнала размерите си, ако не съществуваха ето тези машини. Преди асансьорът да навлезе така активно в живота на хората, сградите рядко са достигали до 5 етажна височина. Всеки ден и по целия свят те извършват милиарди пътувания. Сред най-безопасните начини за пътуване съществува риск от едно на дванадесет милиона, че нещо може да се случи с асансьора, в който се возите Вие.

Да видим как всъщност работи той! Най- популярния вид асансьори е въженият, при който кабината се издига и спуска с помощта на метални въжета! “Мускулите” на машината се намират ето тук, в най- горната част на асансьорната шахта – машинното отделение! Въжетата са закрепени и се въртят около колело, наречено фрикционна шайба. Въжетата са разположени в улеи, намиращи се на самата фрикционна шайба, а тя е свързана с електрически мотор. Когато моторът се завърти е едната посока кабината на асансьора тръгва нагоре.Когато моторът се завърти в противоположна посока, кабината тръгва надолу. 

От другия край на въжетата е разположена така наречената противотежест, която има за цел да уравновеси товара на кабината. Обикновено тя е с тежест равна на половината от тежестта на 100 % натоварена кабина, така че при всяко пътуване двете да бъдат перфектно балансирани! И точно за това единственото нещо, което моторът трябва да направи е да даде тяга, за да може да предизвика уравновесяването на товара в едната или в другата посока. Тази на вид проста система води до икономия на енергия, както и удължава живота на отделните компоненти на машината!  Веднъж задвижена кабината, единственото нещо, което трябва да направи мотора е да контролира един от двата снижаващи се обекта!Както кабината така и противотежестта са прикрепени към направляващи релси, които от своя страна се фиксират към бетонните стени на шахтите! Именно релсите правят така че нищо в шахтата да не се люлее напред- назад или наляво и дясно, както и предоставят допълнително възможност за разполагане на спирачки, които да могат да се захванат за нещо! В случай, че нещо непредвидено се случи с мотора, при хидравличните асансьори, притокът на хидравлична течност се спира, което автоматично задейства ето тази спирачка, която задейства моменталното спиране! Технически погледнато само едно от всичките тези четири въжета е напълно достатъчно за да издържи както кабината, но така също и противотежестта. Останалите са там за допълнителна сигурност, в случай, че някое от тях се скъса.

Но какво би се случило ако всички въжета се скъсат?!

Не се тревожете! Машината все пак няма да падне и да се разбие!

Тази машина е оборудвана с допълнително предпазно устройство. В непосредствена близост до електрическия мотор, е разположен така нареченият скоростен ограничител, който е снабден със собствена ролка и въже, които са свързани с кабината. Във  вътрешната част на скоростния ограничител са разположение две метални куки. В случай на свободно падане на кабината и ускорено въртене на шайбата, центробежните сили изхвърлят куките навън, като се заклинват вътре в самата ролка, като по този начин блокират въртенето на ограничителя, който спира и така се издърпва въжето, което от своя страна задейства спирачната система на асансьора!

Самата идея за въженият асансьор е наистина проста – ако едната страна се изкачва нагоре, другата слиза надолу!

Само дето е отнело около няколко хиляди години за да се разбере как машината да спира! 

И да, наистина е лесно да се возим!

Но без работещи спирачки, е по-добре да вървим пеша!

 

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!