Изобретенията, променили вида на модерния град

Съществуват няколко изобретения, които са променили вида на модерния град, и едно от тях е асансьорът. Възможността група хора да бъдат придвижвани из етажите на стотици метри височина във въздуха е довело до значително трансформация на начина на живот, работа и пътуване. Без асансьорите не бихме могли да живеем или работим в небостъргачи. Забързаният и натоварен начин на живот в градове като Ню Йорк би бил напълно невъзможен, при един океан от 5 и 6 етажни сгради.

И все пак, така както историкът на асансьорната индустрия Даниел Левинсон Уилк споменава пред Бостън Глоуб , „Ужасяваща е липсата на интерес към развитието на асансьорната индустрия.“ Наистина ужасяваща, тъй като историята на асансьора е повече от забележителна. А ето и някои от най- уникалните факти, свързани с тази непрекъснато променяща се технология:

  1. Първите модерни асансьори са били монтирани в лобитата на луксозните хотели. Първият в света пътнически асансьор е бил монтиран в хотел в Ню Йорк през 1857. През 1870 технологията се мести в офис сградите, давайки възможност на бизнеса пространствено да се разполага вертикално, а не хоризонтално;
  2. В момента в Америка са инсталирани и функционират приблизително 900 000 асансьора. Приблизително същата бройка, около 914 000– са били продадени в световен мащаб само през 2012 година. (58% от тези нови съоръжения са били предназначени за пазара на Китай);
  3. Ранните елеватори са били възприемани като „подвижни стаи“. Те са били оборудвани с полюлеи, специално изработени мебели и килими. Пътниците сядали и се настанявали удобно преди да бъдат отведени до следващия етаж;
  4. Без асансьорите не би имало и мансарди. Въвеждането на асансьорите води до драстична промяна, за това как хората усвояват многоетажните сгради. Преди асансьорите, най- високите нива в сградите са били резервирани за слугите или наемателите, търсещи евтини стаи, докато онези, които нямали подобни ограничения обитавали лесно достъпните ниски етажи. След като асансьорите започнали да превозват обитателите на сградите със стил до по-горните етажи по-заможните започнали да обръщат много по-голямо внимание на гледките, разкриващите се от по-високите нива, достигайки чак до мансардните помещения
  5. Всъщност без асансьори, градовете, така както ги познаваме днес не биха могли да съществуват. „Ако нямахме асансьори… бихме имал мегаполиси, един град, разпростиращ се от например Филаделфия до Бостън , тъй като всичко около нас би представлявало сгради на максимум 5 до 6 етажа,“ смята Патрик Караджат, създател на Нюйоркския асансьорен музей. . През 1870, главният изпълнителен директор на дружество Equitable Life Assurance Хенри Б. Бойл променя завинаги финансовия район на Ню Йорк, изграждайки най-високата сграда в града по това време на седем етажа, и монитрайки два асансьора.
  6. В началото на 1900 година, имали притеснения, че вертикалният транспорт може да стане причина за прилошаване. Лекарите определено се притеснявали за т.нар. „асансьорна болест“ , състояние, предизвикано от внезапното “движение” на вътрешните органи при внезапно движение на машината.
  7. В повечето случаи хората се чувстват некомфортно в асансьорите. Когато господата все още е трябвало да свалят шапките си, когато срещали дами, хората все се чудели дали асансьорът се броял за стая и дали мъжете е трябвало задължително да свалят своите шапки. В днешното време, единственото за което се притесняваме е как да избегнем визуалният контакт.
  8. Скоростта и ефективност на изпълнение на заявките за повикване често пъти се оказват фатални за работата на асансьора. Новите асансьори са оборудвани с така наречения „диспечер за изпълнение на заявките“, система която насочва пътници, отиващи към едни и същи етажи в дадена сграда към един и същи асансьор. Това позволява на хората на достигнат до желания етаж значително по-бързо и по-ефективно- за сметка на отделянето на пътниците, които са се насочили към други етажи. За компании, които са разположени на няколко етажа би било почти невъзможно за един генерален директор например да попадне в една кабина с със стажант.

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!