ФАБ: Настояваме незабавно да бъдат спрени всички асансьори, които не отговарят на изискванията

ФАБ: Настояваме незабавно да бъдат спрени всички асансьори, които не отговарят на изискванията

Незабавното спиране от експлоатация на всички съоръжения, в болнични, обществени и административни сгради, при които не е изпълнено изискването за монтиране на устройства за контрол на товара. Това поискахме от институциите и бизнеса, заедно с друго пострадали при асансьорни инциденти и техните адвокати на пресконференция под надслов „Без повече асансьори убийци“. Представени бяха серия от мерки, с които в кратки срокове може чувствително да бъде повишена безопасността на съоръженията, които всички ние ползваме всеки ден.

Асансьорите в България падат като дъждовни капки, а вече инцидентите, при които няма загинали или ранени, дори не влизат в статистиката. Според реалните данни,  масово не се спазва изискването за поставяне на устройство за контрол на товара на асансьорите в обществени и административни сгради. Най-вероятно и липсата на такова устройство е била и сред причините да се стигне до инцидента във варненска болница през миналата седмица. „Подобно устройство струва не повече от 400 лв., но може да спаси човешки животи“, категорична бе Емануела Фролошка, изпълнителен директор на ФАБ.

Нарекохме себе си „бранш на пострадалите от асансьорни инциденти“ и в това ни качество поискамеа незабавно да бъде пуснат регистъра на съоръженията с повишена опасност, който месеци наред не функционира, а в него липсва пълна информация за асансьорите в България. „Ако той заработи не само, че ще знаем колко са асансьорите в страната, но и всеки ще може да провери дали асансьорът, който ползва е минал технически преглед и дали са му били направени предписания – нещо ключово важно за нашата безопасност“, обясни Фролошка.

В качеството си на “Бранш на пострадалите” поискахме от държавата в лицето на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която е отговорната институция, да актуализира и нормативната уредба като я направи работеща в сегашни условия. Категорични, че не търсим виновни, но настояваме държавата и бизнеса да работят така, че никой от нас да не се страхува когато ползва асансьор. В рамките на събитието беше оповестено, че ще бъдат подготвени писма до всички институции, които имат отношение по поставените проблеми и да настояват за предприемане на мерки. Подчертахме още, че всичко, което предлагаме касае повишаване на контрола и оптимизиране на работата на всички ангажирани в процеса по поддръжка и контрол на съоръженията, като в същото време не е свързано със сериозни инвестиции.

Освен Емануела Фролошка – една от пострадалите жени в пропадналия асансьор в Майчин дом преди 8 години, към официално присъединилите се към събитието бяха Мария Ваклинова, която оцеля при зловещ инцидент с асансьор на бул. „Цариградско шосе“, при който загина една жена, адвокат Венета Владимирова, която представлява 4 от пострадалите жени при инцидента в Столичния „Майчин дом“, както и един от двамата мъже, които бяха в злополучния асансьор, адвокат Георги Леков, защитник на Емануела Фролошка, Верника ДеБуур и адвокат Атанас Джонев.

Пълен запис на проведената на 07.12.2018 пресконференция под надслов “Без повече асансьори- убийци”

Мерките, които бяха представени по време на събитието предвиждат:

  1. незабавното спиране от експлоатация на всички съоръжения, в болнични, обществени и административни сгради, при които не е изпълнено изискването за монтиране на устройства за контрол на товара, при които площта на кабината значително превишава товароподемността на съоръжението и/или поставянето на врати, които да ограничават броя на пътници, които могат да се качат в кабината, или осигуряването на лице, което да контролира количеството на постъпващия товар в асансьорната кабина. Мярката да бъде реализирана в спешен порядък, особено при съоръжения, до които имат достъп външни за съответната сграда посетители.
  2. абсолютна забрана за ползване на асансьори от тип болнични от външни посетители;
  3. ясно обозначаване във всички болнични, заведения, административни и обществени сгради на предназначението на тези машини.
  4. Наред с това, в най-кратки срокове, да бъде пуснат регистъра на асансьорите, със заложени крайни срокове за въвеждане на данните за извършени прегледи, направени предписания и последващ контрол за изпълнение на предписанията! На фирмите, които не предоставят тази информация, да бъдат наложени най-строги санкции, включително и отнемането на лиценза им.
  5. Да бъдат преразгледани и законите и наредбите, имащи отношение към безопасносната експлоатация на асансьори в обществени и жилищни сгради и да бъдат направени необходимите корекции, така че да отговарят на съвременните изисквания за безопасна експлоатация и завишаване отговорността на ползвателите на асансьори, на фирмите, упражняващи надзор за безопасната експлоатация и на Държавния технически надзор.
  6. Законовите и подзаконови нормативни актове, на които се позовава ДАМТН да кореспондират със същите, имащи             отношение към жилищната политика.
  7. За целта да бъдат сформирани междуведомствени работни групи, които да бъдат натоварени със създаването на такива закони и наредби, или по-скоро да се актуализират текущите, по начин, че да бъдат възможни налаганията на санкции на етажна собственост, но и на фирмите, които не изпълняват стриктно ангажиментите си по поддръжка и надзор на съоръженията.
  8. Агенцията от своя страна да въведе задължителния последващ контрол при издаване на предписания, с който се цели гаранцията за спазване на сроковете по издадените предписания и в същото време, ако те не са изпълнени, машините да бъдат спирани, за да не създават предпоставки за настъпване на инциденти;
  9. Да бъде криминализирана дейността на             фирми, които си позволяват да работят без да имат необходимите за това лицензии.

На последно място, но не и по важност място, както и извън отправените искания, все пак искаме да благодарим на ДАМТН, за това че от 2015 година           до днес, фондацията е постигнала добро сътрудничество с институцията, благодарение именно на съвместните действия по извършване на проверки, по сигнали на граждани, както и по отношение на подкрепата на работата на фондацията, имаща отношение към реализирането на единствената обучителна програма, насочена към деца от детски учебни заведения, за безопасно ползване на асансьори и ескалатори.          

И все пак не бива да се забравя, че обученията представляват активна форма на превенция! А единствения ключ за постигане на реална техническа изправност и безопасност на съоръженията с повишена опасност, каквито са асансьорите остава, адекватната законова рамка, стриктния контрол по нейното прилагане, както и обезпечаването на адекватни мерки и санкции при явно неизпълнение на задължения, отговорнoсти и поети ангажименти!

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!