Дефектен асансьор

При въвеждането на асансьора ( гр. Пловдив, ж.к. Марица Гардънс, бл.6) в експлоатация през април 2018г., се констатираха няколко проблема. След многократни сигнали до асансьорната фирма “ПРОЛИФТ” ООД се оказа, че техникът по поддръжката не може да реши проблема, състоящ се в спиране на асансьора, поради отскачане на кабината и се наложи да се изключи някаква защита, която постоянно блокираше работата на асансьора, но същевременно предпазва от претоварването му.

Минаха няколко седмици, докато не започнаха да изкачат и други проблеми – скърцащи врати, пропадане на кабинката при слизане и качване в асансьора, периодични спиране на работата му.
Няма месец, в който да не е подаван сигнал към телефон 032 692 693. Сигналите се приемат, като реакцията за отстраняването им е 2-3 дни. Имало е случаи, в които асансьора спира работа в петък, обаждам се в след работно време и ми казват, че най-рано могат да се отзоват в понеделник.
През това време хората от последния етаж, които имат деца, се налага да свалят и качват колички, колела и багажи пеша.

Друг проблем, който забелязахме е, че от самото начало в асансьора не бе поставена бележка с надпис на коя дата е била последната проверка, за да може същия да бъде пуснат в експлоатация и коя е фирмата, която го е проверила.
Няма бележка и с товароносимостта на асансьора, а и след изключването на защитата, такава няма!

Последния проблем, който ни остави отново няколко дни без асансьор е от 15.07.2019г (неделя).

Самият проблемът започна миналата седмица и се състоеше в това, че понякога, след спиране на асансьора, вратата не може да се отвори или се отваря след няколко минути. Обадихме се няколко пъти до фирмата поддръжка “ПРОЛИФТ”, като обяснихме, че асансьора спира работа за определен период от време, но това не се случва постоянно.
От там ни обясниха, че ако проблема не е постоянен, те няма как да го видят и отстранят. Следователно реакция от тяхна страна нямаше и в неделя 15.07.2019г. наш роднина закъса в асансьора. Отново се обадихме на фирмата и този път след разговор на висок тон,
се отзова техник на адреса, на който като обяснихме проблема, той ни попита: “защо не се обаждате ами си траете”? Е как да не се обаждаме, като имаме поне 3-4 сигнала в последната една седмица?!
Значи те не са били взети под внимание!

При въпрос дали ще може да отстрани проблема, той заяви, че има нареждане да спре асансьора.
И така, аз бременна в 9 месец, с 14 килограмово дете на ръце, се налага вече втори ден да изкачвам 5 етажа, защото някой не може да си свърши работата. И не се знае това до кога ще продължи!

По тази причина си позволявам да сигнализирам компетентните по тези проблеми институции с цел разрешаване на проблема, проверка на дейността и професионалните практики на фирма “ПРОЛИФТ” ООД. Ще дам и публичност на сигнала, като предоставям информация на ангажирани с подобни проблеми електронни медии, вестници и телевизии.

Намирам за изключително опасно да се дава възможност на фирмите, сервизиращи асансьори, да упражняват подобни дейности. Считам, че контролът върху дейността им трябва да е много сериозен, за да не се стига до инциденти. Вярвам, че сезираните институции ще упражнят правомощията си и ще установят фактите по този казус.

С уважение,
Надежда Иванова Червенкова

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!