Асансьорите – в е-регистър за стотици хиляди, който… не работи

Информацията е препечатана от официалната страница на bTV Meida Group Ltd.:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/asansyorite-v-e-registar-za-stotici-hiljadi-kojto-ne-raboti.html?fbclid=IwAR1-rx_EU8cdVOV46HqfnqX97Pgnme7xXQepOcdTXwjdg_c-p8XHZJESa9A

Близо 700 хиляди лева, европейски средства са похарчени за електронен регистър на асансьорите. Онлайн платформата и мобилното приложение към нея не работят, установи проверка на bTV. Държавата агенция за технически надзор още преди три години е платила на фирмите, които са изпълнили обществените поръчки.

Само през тази година броят на инцидентите с асансьори се увеличава три пъти – според официалната статистика. Най-честата причина са авариралите асансьори. А регистър колко са съоръженията с повишена опасност и кога те са проверявани последно продължава да не функционира.

Този случай трябваше да донесе промяна

Мария Ваклинова оцеля по чудо, след като пада с асансьор от деветия етаж на жилищна сграда преди четири години.  В кабината, заедно с нея, е и съседка, която загива на място.

„Аз преживях много операции, много дълго време се възстановявах и има неща физически, които са непоправими. Това променя живота”, признава жената.

Проверката тогава установи, че асансьорът е неизправен, а Държавната агенция за технически надзор решава да създаде електронен регистър на съоръженията с повишена опасност, за да намалеят инцидентите като този.

„Идеята беше първо всички съоръжения да са в единен регистър, да има проследимост на съоръженията – къде са, кой ги поддържа, кой извършва техническия надзор, кога са правени прегледите и всичко това, което е за гарантиране на безопасността”, припомня тогавашният шеф на ДАМТН Стефан Цанков.

Скъпо, държавно, не работи. Що е то?

В края на 2015 г. официално от техническия надзор обявиха, че онлайн платформата работи и е достъпна за всички на сайта на агенцията. Проверяваме, дали това е така към днешна дата. Отговорът е отрицателен.

„За съжаление, бяхме свидетели на поредната шумна акция, която беше в общественото пространство и резултат – никакъв”, коментира Емануела Фролошка от Фондация „Асансьорна безопасност”.

Нещо повече – от бранша разказват, че електронният регистър всъщност никога не е функционирал. „Никой не го е използвал, за никакви цели, никаква функция не е изпълнил и дори държавата и държавната агенция се чудеше в началото на тази година как този регистър да го използва и какво да прави с него”, посочва Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация.

Удобната причина – GDPR

На сайта си надзорната агенция посочва, че регистърът не работи поради технически причини. Пред екипа ни посочват друга причина. „Регистърът не работи, поради една тривиална причина. В момента влиза един регламент 2016 г., който касае защитата на личните данни”, заявява пред камерата ни директорът на дирекция „Инспекция” в ДАМТН Борислав Георгиев.

От Комисията за защита на личните данни с изненада научиха, че регистърът не работи. Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов посочи, че няма причина след 25 май регистърът да не предоставя информация, защото той е създаден по реда на разпоредби, в които е ясно разписан достъпът до публична информация.

За създаването на регистъра Държавната агенция за технически надзор прави две обществени поръчки през 2015 г. Общата им стойност е близо 700 хиляди лева.

Какви за били изискванията за поръчките и какви участници са ги спечелили? Отговорите – утре в bTV Новините!

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!