Асансьорите в болниците в цялата страна са преминали извънредни проверки за налични устройства за контрол на товара

Във връзка с изпратено писмо http://elevatorsafety.eu/predpriemane-na-merki/, с искания на Фондация “Асансьорна безопасност” към Министерство на икономиката (МИ), Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерство на здравеопазването (МЗ) и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), в края на изминалата година, по повод инцидент с асансьор във варненска болница Държавата, в лицето на ДАМТН са предприели мерки по обследване на асансьори, намиращи се в болнични заведения, за наличието, функционирането и изправността на устройства и за контрол на товара.

В хода на проверките са обследвани общо 572 броя асансьорни съоръжения, монтирани в болнични заведения на територията на страната, като е установено следното:

 • 477 броя асансьори разполагат с монтирано и функциониращо устройство за контрол на товара;
 • 68 асансьора не разполагат с монтирано устройство на контрол на товара, поради съответствие на номиналният товар  на максималната полезна площ на кабината;
 • 6 асансьора са спрени от експлоатация поради нефункциониращо устройство за контрол на товара, от които 3 броя на територията на Районен отдел на Инспекция Държавен и технически надзор (РО ИДТН), гр. Бургас и по-специално в:
  • Поликлинка към здравна къща, гр. Несебър;
  • Здравна къща, гр. Несебър;
  • УМБАЛ “Дева Мария” гр. Бургас
  • 3 броя асансьори, монтирани в МБАЛ гр. Етрополе
  • 21 броя асансьори не са били в експлоатация и не им е извършен технически преглед за установяване на наличието на функциониращи устройства за контрол на товара.

В резултат на извършените проверки, единствено на територията на РО ИДТН Югоизточна България, гр. Бургас и РО ИДТН Западна централна България е установено, че на 6 броя съоръжения  устройствата за контрол на товара не функционират, като машините са спрени от експлоатация и се очаква да бъдат предприети необходимите административно-наказателни действия срещу лицата, нарушили нормативните изисквания.

По-големи подробности относно извършените проверки, по градове и болнични заведения, можете да намерите в тук прикачения файл, който представлява официалният отговор на ДАМТН и МЗ към фондацията.

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!