ЖАЛБА

До Директора на НАП – София

До Директора на 6 РПУ – София

До Окръжна прокуратура – София

До “Икономическа полиция”, МВР – София

До Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

До Държавна агенция „Национална сигурност”

До Българска асансьорна асоциация

До Фондация “Асансьорна Безопасност”

До ангажирани с подобни проблеми медии

До Комисия за защита на потребителите

До Омбудсман на Република България

ЖАЛБА

от Ивайло Николаев Мирчев

ЕГН , адрес: София, ул.”Борислав Огойски” 2, вх.А, ет. 4, ап. 17. Моб.

В началото на месец октомври 2018 г. асансьорът на входа ни (София, ул.”Борислав Огойски” 2, вх.А) спря работа. След сигнал до асансьорната фирма “С ЛИФТ” ООД се оказа, че техникът по поддръжката самоволно е свалил платка от системата за автоматизация на асансьора, с което е спрял работата му. В последващ телефонен разговор между мен и сервизния техник (моб. 0887466408) първоначално получих уверение, че платката се е развалила и е взета за ремонт. В допълнение разбрах, че етажната собственост дължи сума в размер над 500 лв. (по думите на представителя на “С ЛИФТ” ООД). Разбрахме се, че ако такъв дълг бъде установен, етажната собственост ще го изплати.

Впоследствие такъв дълг не бе установен. Действително етажната собственост има сключен договор с фирма “С ЛИФТ” ООД №122 от 02.04.2014 г., но липсват фактури, фискални бележки за изплатени във времето суми. На домоуправителите в този период са предоставени единствено ордерни бележки с информация за изплатена сума. Липсва начисляване на ДДС. След ново мое обаждане до фирма “С ЛИФТ” ООД ( моб. 0885658575) ми бе казано, че ако искаме да ни бъдат издадени касови бележки и фактури, ще трябва да доплатим ДДС и крайната сума, която плащаме, ще се увеличи с 20%.

По отношение задълженията по договора, сключен между етажната ни собственост и фирма “С ЛИФТ” ООД, има съществени нарушения, които поставят под въпрос безопасността на асансьорното съоръжение във входа ни. Съгласно договора фирма “С ЛИФТ” ООД е задължена да извърши:

1. Три функционални проверки

2. Едно техническо сервизно обслужване

3. Планово-предупредителни ремонти, предмет на отделен договор

Наличното във входа ни видеонаблюдение, както и системата за контрол на достъп, не показват служители на фирма “С ЛИФТ” ООД да са извършвали някоя от посочените дейности, с изключение на случая, в който сервизен техник на фирма “С ЛИФТ” ООД влиза в асансьорното помещение, за да вземе неправомерно платка от системата за автоматизация на асансьора. Не са извършвани нито трите функционални проверки, нито техническо сервизно обслужване или планово-предупредителни ремонти.

Двадесет дни след спирането на асансьора на обажданията ни до фирма “С ЛИФТ” ООД се отговаря с “Изплатете си дълга и тогава ще ви върнем платката.” Дължимата сума от етажната собственост (ако въобще такава може да се изиска) не е ясна, тъй като липсват каквито и да са документи от фирма “С ЛИФТ” ООД към етажната ни собственост, индикиращи за каквото и да било задължение.

По своя характер действията на служителите на фирма “С ЛИФТ” ООД представляват кражба на модул от асансьорната уредба, собственост на етажната собственост. Вторият проблем е очевидното неизпълнение на задълженията на тази фирма по поддръжка на асансьора. Третият – нарушаване на законодателството на Република България – неиздаване на каквито и да са законни платежни документи към етажната собственост. Четвъртият – неспазване на договор №122 от 02.04.2014 г., като по този начин се поставя в риск животът на живеещите в гр. София, ул.”Борислав Огойски” 2, вх. А.

По тази причина си позволявам да сигнализирам компетентните по тези проблеми институции с цел разрешаване на проблема, проверка на дейността и професионалните практики на фирма “С ЛИФТ” ООД. Давам и публичност на сигнала, като предоставям информация на ангажирани с подобни проблеми електронни медии, вестници и телевизии.

Намирам за изключително опасно да се дава възможност на фирмите, сервизиращи асансьори, да упражняват подобни некоректни практики. Считам, че контролът върху дейността им трябва да е много сериозен, за да не се стига до инциденти, като тези през последните години. Вярвам, че сезираните институции ще упражнят правомощията си и ще установят фактите по този казус.

Прилагам към жалбата копие на сключения с фирма “С ЛИФТ” ООД договор. Жалбата предоставям като сканиран документ и отделно електронно подписана от мен.

22.10.2018 г. С уважение:

гр. София /Ивайло Николаев Мирчев/

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!