Уволниха шефа на метрологията в Пиринско заради фиктивни проверки на асансьорите

Уволниха дисциплинарно началника на сектор ГД „Инспекция за държавен технически надзор“ – Югозападен район, РОИДТН – Западна България, Костадин Башов. Заповедта му е подписана още на 18 ноември от председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Иванов Цанков, пише struma.bg.

„Да, г-н Башов вече не е наш служител”, потвърди новината и главният секретар на държавната агенция и бивш кмет на Струмяни Валентин Чиликов.

Заповедта за уволнение е съставена от осем страници, в които са описани подробно мотивите като главната е заради извършени фиктивни проверки на асансьорите в болнични заведения в Пиринско. Сред останалите причини са неспазване на задълженията, които са разписани в длъжностната му характеристика, допуснати са финансови нарушения, свързани с издаването на командировъчни, съставяне на протоколи от проверки, чието съдържание не съответствало на реалните факти, създаване на порочни практики в сектора, занижен контрол върху фирмите, които извършват надзор.

Решението за уволнение е взето на база резултати от извършената проверка. При гласуването и седемте членове на дисциплинарната комисия на държавната агенция са гласували единодушно „за“ отстраняването на Костадин Башов. Заповедта е изпратена за връчване по куриерска фирма, която не е открила шефа в Благоевград, затова го е потърсила в жилището му в Сандански, но все още в софийската централа не е постъпила обратната разписка, от която да е видно дали заповедта е била връчена.

До 18 ноември Башов се водеше отстранен временно от длъжност и бе в болнични, докато течеше мащабна проверка на дейността му. Миналата седмица на територията на Югозапада инспектори извършиха тридневна проверка и установиха, че 50% от проверените асансьори са опасни за ползване. Това бе определено от централното ръководство на агенцията като резултат от занижения контрол, упражняван по времето на Башов. Главният секретар Валентин Чиликов тогава обясни, че „част от служителите на агенцията в Благоевград са преминавали отвъд границите на закона, срещу тях са образувани дисциплинарни производства. Срещу началника Костадин Башов то е в напреднала фаза, а срещу двама инспектори е на ниво снемане на писмени обяснения”, уточни Чиликов.

Събраните документи са в обем от три тома и вече са предоставени на прокуратурата, на парламентарната комисия за конфликт на интереси и на Инспектората на МС. Иззет е и служебният компютър на Костадин Башов, проверяват се файлове и кореспонденция.

Башов пък, от своя страна, отвърна на удара, като каза: „Ситуацията, в която се намирам в момента, е вследствие на съставено от мен наказателно постановление на фирма „Дестинация България” ЕООД от 20.06.2014 г. Тази фирма е собственост на Иван Стефанов Цанков, който е баща на председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Иванов Цанков. Семейството на същия притежава още една фирма – „Лифто” ЕООД, собственост на Атанаска Кънчева Цанкова, която е негова майка. Дейността и на двете фирми е поддържане, ремонтиране и преустройване на СПО, осъществяване на технически надзор на СПО и извършване обучения за придобиване на правоспособност по професии, свързани с обслужването на товароподемни кранове и подвижни работни площадки.

Облагата се изразява в получаването на помощ, подкрепа, предимство за търговската дейност на фирмите на родителите на председателя на ДАМТН, свързана с дейности със СПО, които се упражняват в условията на регулаторни режими.

Още преди седмица, след направеното изявление пред „Струма“, Башов прогнозира, че със сигурност ще бъде уволнен, което към днешна дата вече е факт.

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!