Дефектен асансьор

При въвеждането на асансьора ( гр. Пловдив, ж.к. Марица Гардънс, бл.6) в експлоатация през април 2018г., се констатираха няколко проблема. След многократни сигнали до асансьорната фирма “ПРОЛИФТ” ООД се оказа, че техникът по поддръжката не може да реши проблема, състоящ се в спиране на асансьора, поради отскачане на кабината и се наложи да се изключи някаква защита, която постоянно блокираше работата на асансьора, но същевременно предпазва от претоварването му.

Минаха няколко седмици, докато не започнаха да изкачат и други проблеми - скърцащи врати, пропадане на кабинката при слизане и качване в асансьора, периодични спиране на работата му.
Няма месец, в който да не е подаван сигнал към телефон 032 692 693. Сигналите се приемат, като реакцията за отстраняването им е 2-3 дни. Имало е случаи, в които асансьора спира работа в петък, обаждам се в след работно време и ми казват, че най-рано могат да се отзоват в понеделник.
През това време хората от последния етаж, които имат деца, се налага да свалят и качват колички, колела и багажи пеша.

Друг проблем, който забелязахме е, че от самото начало в асансьора не бе поставена бележка с надпис на коя дата е била последната проверка, за да може същия да бъде пуснат в експлоатация и коя е фирмата, която го е проверила.
Няма бележка и с товароносимостта на асансьора, а и след изключването на защитата, такава няма!

Последния проблем, който ни остави отново няколко дни без асансьор е от 15.07.2019г (неделя).

Самият проблемът започна миналата седмица и се състоеше в това, че понякога, след спиране на асансьора, вратата не може да се отвори или се отваря след няколко минути. Обадихме се няколко пъти до фирмата поддръжка "ПРОЛИФТ", като обяснихме, че асансьора спира работа за определен период от време, но това не се случва постоянно.
От там ни обясниха, че ако проблема не е постоянен, те няма как да го видят и отстранят. Следователно реакция от тяхна страна нямаше и в неделя 15.07.2019г. наш роднина закъса в асансьора. Отново се обадихме на фирмата и този път след разговор на висок тон,
се отзова техник на адреса, на който като обяснихме проблема, той ни попита: "защо не се обаждате ами си траете"? Е как да не се обаждаме, като имаме поне 3-4 сигнала в последната една седмица?!
Значи те не са били взети под внимание!

При въпрос дали ще може да отстрани проблема, той заяви, че има нареждане да спре асансьора.
И така, аз бременна в 9 месец, с 14 килограмово дете на ръце, се налага вече втори ден да изкачвам 5 етажа, защото някой не може да си свърши работата. И не се знае това до кога ще продължи!

По тази причина си позволявам да сигнализирам компетентните по тези проблеми институции с цел разрешаване на проблема, проверка на дейността и професионалните практики на фирма “ПРОЛИФТ” ООД. Ще дам и публичност на сигнала, като предоставям информация на ангажирани с подобни проблеми електронни медии, вестници и телевизии.

Намирам за изключително опасно да се дава възможност на фирмите, сервизиращи асансьори, да упражняват подобни дейности. Считам, че контролът върху дейността им трябва да е много сериозен, за да не се стига до инциденти. Вярвам, че сезираните институции ще упражнят правомощията си и ще установят фактите по този казус.

С уважение,
Надежда Иванова Червенкова

Такса за мобилното устройство в асансьора

За тази година сме заплатили 25.00 лв. за сим картата на мобилното устройство, за което имаме документ. Видно от приложеният файл, ни искат 60.00 лв. за 2019 г., за което нямаме обяснение. Моля, да ми отговорите има ли определена такса за това устройство и каква е тя?

Untitled

Асансьора във входа в гр.София,жк.Дружба,бл.26,бх.В,при извикване котвата на асансьора има толкова силен удар,че издава невероятен шум,особено в средните апартаменти при плътно затворени две врати с извинение 'умрял да си може да те събуди',все едно някои удря с чук по металната врата.От апартаментите се чува от първия до осмия етаж повикването.Разговарях с техника които отговаря,като той ми обясни ,че не може да се направи нищо защото асансьора и бил стар и не можело да се подменят котвите .Във бх.А на същия блок асансьора е 5 пъти по безшумен и няма този проблем.Явно не му се занимава с проблема,но вечер не може да се спи при повикване на асансьора.Благодаря би предварително.

Проверка на асансьори в сектор С и D в апарт-хотел Боровец Гардънс

Здравейте,
Пиша Ви, с молба за съдействие за проверка на два асансьора намиращи се в апарт-хотел Боровец Гардънс,находящ се в стария административен център на курорт Боровец. Имам съмнения как са поддържани асансьорите, при движение двата асансьора доста се клатят, отделно има и други по-малки проблеми, като несменена вече няколко месеца изгоряла лампа на асансьора в сектор D. В допълнение от месец март до момента асансьорът в сектор D се е развалял поне 4-5 пъти. Фирмата, която обслужва асансьорите е НЮ-ЛИФТ АБД.
Благодаря предварително.
Александър Гудев
P.S. При проблем с достъпа до асансьорите, моля обадете се на посочения телефон.
ЖАЛБА

ЖАЛБА

До Директора на НАП - София

До Директора на 6 РПУ - София

До Окръжна прокуратура - София

До “Икономическа полиция”, МВР - София

До Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

До Държавна агенция „Национална сигурност”

До Българска асансьорна асоциация

До Фондация "Асансьорна Безопасност"

До ангажирани с подобни проблеми медии

До Комисия за защита на потребителите

До Омбудсман на Република БългарияЖАЛБА

от Ивайло Николаев Мирчев

ЕГН , адрес: София, ул.”Борислав Огойски” 2, вх.А, ет. 4, ап. 17. Моб.В началото на месец октомври 2018 г. асансьорът на входа ни (София, ул.”Борислав Огойски” 2, вх.А) спря работа. След сигнал до асансьорната фирма “С ЛИФТ” ООД се оказа, че техникът по поддръжката самоволно е свалил платка от системата за автоматизация на асансьора, с което е спрял работата му. В последващ телефонен разговор между мен и сервизния техник (моб. 0887466408) първоначално получих уверение, че платката се е развалила и е взета за ремонт. В допълнение разбрах, че етажната собственост дължи сума в размер над 500 лв. (по думите на представителя на “С ЛИФТ” ООД). Разбрахме се, че ако такъв дълг бъде установен, етажната собственост ще го изплати.

Впоследствие такъв дълг не бе установен. Действително етажната собственост има сключен договор с фирма “С ЛИФТ” ООД №122 от 02.04.2014 г., но липсват фактури, фискални бележки за изплатени във времето суми. На домоуправителите в този период са предоставени единствено ордерни бележки с информация за изплатена сума. Липсва начисляване на ДДС. След ново мое обаждане до фирма “С ЛИФТ” ООД ( моб. 0885658575) ми бе казано, че ако искаме да ни бъдат издадени касови бележки и фактури, ще трябва да доплатим ДДС и крайната сума, която плащаме, ще се увеличи с 20%.

По отношение задълженията по договора, сключен между етажната ни собственост и фирма “С ЛИФТ” ООД, има съществени нарушения, които поставят под въпрос безопасността на асансьорното съоръжение във входа ни. Съгласно договора фирма “С ЛИФТ” ООД е задължена да извърши:

1. Три функционални проверки

2. Едно техническо сервизно обслужване

3. Планово-предупредителни ремонти, предмет на отделен договорНаличното във входа ни видеонаблюдение, както и системата за контрол на достъп, не показват служители на фирма “С ЛИФТ” ООД да са извършвали някоя от посочените дейности, с изключение на случая, в който сервизен техник на фирма “С ЛИФТ” ООД влиза в асансьорното помещение, за да вземе неправомерно платка от системата за автоматизация на асансьора. Не са извършвани нито трите функционални проверки, нито техническо сервизно обслужване или планово-предупредителни ремонти.

Двадесет дни след спирането на асансьора на обажданията ни до фирма “С ЛИФТ” ООД се отговаря с “Изплатете си дълга и тогава ще ви върнем платката.” Дължимата сума от етажната собственост (ако въобще такава може да се изиска) не е ясна, тъй като липсват каквито и да са документи от фирма “С ЛИФТ” ООД към етажната ни собственост, индикиращи за каквото и да било задължение.

По своя характер действията на служителите на фирма “С ЛИФТ” ООД представляват кражба на модул от асансьорната уредба, собственост на етажната собственост. Вторият проблем е очевидното неизпълнение на задълженията на тази фирма по поддръжка на асансьора. Третият – нарушаване на законодателството на Република България - неиздаване на каквито и да са законни платежни документи към етажната собственост. Четвъртият – неспазване на договор №122 от 02.04.2014 г., като по този начин се поставя в риск животът на живеещите в гр. София, ул.”Борислав Огойски” 2, вх. А.

По тази причина си позволявам да сигнализирам компетентните по тези проблеми институции с цел разрешаване на проблема, проверка на дейността и професионалните практики на фирма “С ЛИФТ” ООД. Давам и публичност на сигнала, като предоставям информация на ангажирани с подобни проблеми електронни медии, вестници и телевизии.

Намирам за изключително опасно да се дава възможност на фирмите, сервизиращи асансьори, да упражняват подобни некоректни практики. Считам, че контролът върху дейността им трябва да е много сериозен, за да не се стига до инциденти, като тези през последните години. Вярвам, че сезираните институции ще упражнят правомощията си и ще установят фактите по този казус.

Прилагам към жалбата копие на сключения с фирма “С ЛИФТ” ООД договор. Жалбата предоставям като сканиран документ и отделно електронно подписана от мен.22.10.2018 г. С уважение:

гр. София /Ивайло Николаев Мирчев/
авария на асансьор

авария на асансьор

Здравейте,
днес около 9ч при повикване на асансьора, същият се изстреля нагоре , блокът се разтресе а таванът на асансьора се е разцепил следствие на удара на 8я последен етаж. Минута преди това дъщеря ни го е ползвала, и не искам дори да си помисля какво би станало ако се беше забавила малко. Моля да ни кажете какво трябва да направим за да сме сигурни че фирмата която поддържа съоръжението е надеждна , тъй като те и досега го ремонтираха, но се съмнявам че подобна авария се случва за един ден, без те да са наясно.
Предварително благодаря,
Поздрави,
Магдалена Даракчиева

Зле поддрържани асансьори

Здравейте,
в столичния квартал Дианабад, блок 56-ти има 2 бр асансьора. “Малкият” асансьор ежедневно е с блокирали врати, които не могат да се отварят нито отвътре, нито отвън, освен ако не се отвори отвътре и не се дръпне механизмът(нещо, което е опасно за вършене особено от неопитни хора и най-вече деца!!) изпращам Ви и снимка на вратата на 4-тия етаж на “малкия асансьор”, чиято дръжка остана в ръката на съседката ни, при напълно обикновено движение с хващане за отваряне на вратата.
“Големият асансьор” ежедневно засяда на 15-тия етаж на блока и за да тръгне обратно в експоатация, вратата му трябвя да бъде отблокирана отново ръчно на самия етаж. Също така и “големият асансьор” ежедневно е с блокирали врати и не може да се отваря нито отвън, нито отвътре! Също така редовно се случва асансьорите да не спират точно на площадките на етажите за слизане на хора.
Явно ръководството на блока не взима достатъчно сериозно под внимание тези проблеми и просто звъни на някоя поддържаща фирма, която идва “да закрепи” положението до следващия ден, когато отново получава обаждане от блока ни.
Очевидно е за всички живущи в блока, че тези асансьори са опасни и негодни за употреба в 70% от времето. Аз лично се притснявам изключително много от тях и звучкът, които издават понякога е все едно ще паднат всеки момент!

Оставам на разположение и съдействие!
Лек ден!

Зле поддържан, опасен асансьор

Здравейте, все отлагам сигнала си, но повече не мисля, че трябва. Страхувам се за децата си. Асансьорът във входа ни е не само постоянно развален, но и опасен. От около 5 години има технически проблем. Когато го повикаме, не идва. Или влезем в кабината, изберем етаж и не тръгва. Стотици пъти съм сигнализирала сервиз поддръжка “ Йордан Аврамов”. Той е запознат до болка с проблема, но не го разрешава. Трябва да отбележа, че този проблем се случва поне 15 дни в един месец, не е постоянен. Асансьорът уж работи, но не винаги. Още по страшни са засяданията, аз вече изпадам в панически страх, когато ползвам съоръжението. Веднъж стояхме близо час в него, с малката ми дъщеря. Благодарение на това се сдобих с клаустрофобия. Звънях през цялото време на посочените телефони на сервиза, но никой не се отзова. В крайна сметка мисля, че някой съсед повика асансьора и така се спасихме. Засядаме поне 5 пъти в месеца, между етажите. Страхувам се и от това, че самата кабина не е стабилна, има моменти, в които се клати ужасно. В момента съм в чужбина и днес дъщеря ми отново ми сподели, че асансьора не работи, не иска да тръгва. Дори ми изпрати клип. Сигнализирах асанс. техник със съобщение във фейсбук. След което ми звънна съпругата му, крещейки и изнервена, че асансьора работел, проверили. Аз изпратих и клипа, попитах я дали го е видяла, каза, че не я интересува. Това не може да продължава така. Дори веднъж, миналата година отново бях сигнализирала сервизът, че съм заседнала и излязла след половин час. На следващият ден дойде Йордан Аврамов и ми каза, че нищо му няма на асансьора, едва ли не си измислям. Качихме се двамата и заседнахме между етажите...После асансьорът си тръгна и така постоянно... Докога, не знам! Страхувам се за живота на децата си. Забравих да спомена, че понякога се озоваваме на друг етаж, или в мазето, където по- принцип не би трябвало да слиза. Благодаря!