Ще има ли наказани за поредния инцидент с паднал асансьор?

Скъсана носеща планка е причинила падането на асансьора снощи в жилищна сграда в столичния квартал „Свобода“. Това е заключението на експертите от Агенцията по метрология. По документи съоръжението е било поддържано безупречно. Кой тогава ще понесе отговорността за инцидента, при който пострадаха четирима възрастни и едно дете, отговора потърси нашият репортер Сергей Тодоров.

Експертите така и не откриха какво е причинило скъсването на носещата планка, свързваща кабината с хидравличната система на асансьора. Съоръжението е било поддържано и проверявано редовно, увериха от Агенцията по метрология.

Александър Манолев – предс. на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: „5 човека са били в асансьора по това време. Асансьорът е предвиден за 6 човека до 450 кг. – така че категорично не става въпрос за претоварване.“

Емануела Фролошка е една от пострадалите през 2010-а година жени в „Майчин дом“, когато асансьорът пропада. 6 години след инцидента и с 6 операции, Емануела разказва, че наказателното дело все още не е приключило и има вероятност да се прекрати поради изтекла давност. Затова тя завежда гражданско дело и го спечелва на всички инстанции. Емануела е категорична, че хората, пострадали при такива инциденти, трябва да потърсят виновника.

Емануела Фролошка, фондация „Асансьорна безопасност“ : „Да се види дали и как ще приключи едно досъдебно производство, защото в случай, че бъдат установени виновни, потърпевшите биха могли да се конституират като ищци по това дело и разбира се не да бъдат в нашата роля на зрители, а биха могли да търсят правата си по съдебен ред по едно наказателно дело. Но за целта просто трябва да изчакат досъдебното производство и да видят какъв ще бъде резултатът от него.“

Затова най-важното, според Емануела, е да се установи от разследващите кои са виновните лица. В противен случай се стига до познатия сценарий да се стигне до съдебно производство, делото да бъде прекратено, защото давността на престъплението е изтекла.

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!