От август ще се отпускат нисколихвени кредити за нови асансьори на блоковете

Браншът и регулаторът обсъждат въвеждането на мерки за повишаване на безопасността на съоръженията

Един материал на: Investor.bg

Автор на материала:  Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Програмата за енергийна ефективност на жилищата REECL ще отпуска нисколихвени кредити за покупка на енергоефективни асансьори за жилищни сгради. Финансирането ще тръгне от август, каза на пресконференция Емануела Фролошка, учредител и изпълнителен директор на фондацията “Асансьорна безопасност”.

Типът асансьор ще се одобрява по програмата, а хората ще решават от кой производител да го купят. Флорошка информира, че сега се договарят условията с банките за отпускането на кредитите, предава БТА.

За да помогнат на българските домакинства да намалят своите разходи за отопление, Европейската комисия (ЕК), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Министерството на енергетиката разработиха програмата, която представлява кредитен механизъм в размер на 20 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. Безвъзмездното финансиране се отпуска и от Международния фонд “Козлодуй”.

Фролошка съобщи още, че вече е готова първата асансьорна книжка, в която са описани евронормите за безопасност на подобни съоръжения, произведени преди 1999 г. Тя е подготвена със съдействието на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В книгата има таблица със 74 потенциални риска, които може да крие едно съоръжение, както и 21 илюстрации, онагледяващи част от потенциалните опасности при ползване на асансьор. Сред тях например е лошото изравняване на кабината с етажната площадка, като за старите асансьори допустимото отклонение е не повече от пет сантиметра плюс-минус, а за по-новите съоръжения – от десет до двадесет милиметра.

Книжката ще се разпространява безплатно при поискване на телефона на фондацията или чрез страницата на организацията в интернет. Подготвя се и подобна книжка, но адаптирана за деца.

Председателят на държавната агенция за метрологичен надзор Стефан Цанков съобщи на пресконференцията, че в голям процент от случаите с инциденти с асансьори става дума за неправилна експлоатация. Обикновено става дума за комбинация от фактори – техническа неизправност, която води до внезапно спиране на съоръжението, и последващи опити за напускане на кабинета, което е недопустимо.

В отговор на въпрос Цанков съобщи, че няма сериозни инциденти през последната година, свързани с асансьорите. Същевременно той информира, че се обмисля на всеки две години да се добавят допълнителни мерки за безопасност на асансьорите и на други съоръжения. Сега текат консултации с бранша по различните видове съоръжения – не само за асансьорите, а за актуализация на нормативната база, допълни той.

Цанков отбеляза обаче, че първо е важно да се изпълнят заложените нормативно мерки, защото браншът иска удължаване на сроковете по въвеждането им. Не са положени достатъчни усилия, за да се работи в сроковете, които са достатъчно дълги, и търсим варианти да не ги удължаваме, коментира председателят на агенцията.

Сред новите мерки за повишаване на безопасността на асансьорите, които се обсъждат сега с бранша, Цанков открои монтиране на кабинни врати, което би минимизирало риска за деца, които се возят в асансьора, или при превоз на обемни предмети, както и допълнителни системи, които гарантират системата да не се претоварва.

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!