Мъж загина, падайки в асансьорна шахта от 14-ия етаж

Nova-Mazh zagina-Serdika

Мъж падна в асансьорна шахта от 14-ия етаж в блок в столичния квартал “Сердика”, информират от МВР. Той е загинал на място, тялото му е извадено от екипи на Пожарната. Инцидентът е станал малко след 21.00 часа в блок 21 в квартала. Мъжът е отворил врата на асансьора, за да се качи, но той е бил на 15-ия етаж.

 

Все още не е ясно дали асансьорът е бил технически изправен. Предстои да се изясни защо вратата се е отворила, въпреки че съоръжението не е било на етажа. Хората от блока разказаха пред екипа на Нова, че асансьорът тази сутрин е бил заял, но не е ясно защо. Районът е отцепен, а полицията извършва оглед на мястото на инцидента.

 

“За съжаление много по-често се случват такива трагедии. От много години предупреждаваме, че те ще се случват, ако продължава по същия начин. Това е едно старо наследство от 20-30 години и благодарение на престъпното предишно ръководство на ДАМТН и на Инспекцията за държавен и технически надзор се стигна до тук. Новото ръководство на агенцията се опитва да излезе от това положение, но не става с магическа пръчка. Абсолютно отговорно заявявам, че държавата в лицето на регионалното министерство не си мърда пръста да се направи каквото и да било”, коментира Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация.

 

“Асансьорите са стари, абсолютно амортизирани и заедно със санирането на сградите трябва да започне и тяхната подмяна. Министър Лиляна Павлова обаче е противник на това нещо и по този начин няма да се осигури сигурността на хората”, допълни Маринков.

 

Това е поредният фатален инцидент с асансьор. Многото случаи провокираха проверки на асансьорите, които за пореден път показаха, че у нас мерките се предприемат само на хартия.

 

Припомняме, че на 19 октомври миналата година 53-годишен мъж намери смъртта си, падайки в шахтата на асансьор в блок в столичния квартал “Гео Милев”. Два месеца по-рано при пропадане на асансьор на бул. “Цариградско шосе”, отново в София, почина 49-годишна жена, а друга пострада сериозно.

 

През ноември друг мъж падна в асансьорна шахта в хотел във Велинград. Вследствие на инцидента получи сериозни наранявания – множество фрактури на краката, тазобедрената става и на лумбални прешлени. Имаше опасност за живота му. Първоначалните данни бяха за неправилна експлоатация на асансьора.

 

Жена и дете на една годинка пък паднаха в асансьорна шахта в поликлиника в Бургас. 51-годишната жена отворила вратата на асансьора на третия етаж и бутайки пред себе си количка с внучето си се опитала да влезе в кабината. Вместо това обаче полетяла в асансьорната шахта, падайки на тавана на асансьора. Впоследствие жената изпадна в кома, а детето се размина без наранявания.

 

Помните и случая в “Майчин дом” в София, къде болничен асансьор с 12 души пропадна. Тогава в него имаше девет бременни жени. За щастие обаче тогава жертви нямаше.

 

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!