„Майчин дом“ осъден за асансьора-ковчег!

„Майчин дом“ осъден за асансьора-ковчег!

90 000 лв. обезщетение за Лидия Димитрова, една от бременните жени, които пострадаха при инцидента през 2010 г.

Уважаеми, колеги и приятели!

След близо четири години борба с различни съдебни инстанции и държавни институции и безкрайно чакане справедливостта да възтържествува,  след повторно гледане на делото в Софийски Апелативен съд , можем да ви съобщим, че вече има присъда срещу СБАЛАГ „Майчин дом“.

С решение №2223/03.12.2014 г.,  Софийският апелативен съд намира, че здравното заведение трябва да изплати на Лидия Димитрова 90 000 лв. обезщетение за вреди причинени от виновно неизпълнение на задълженията на служители си, на които е възложено поддържането в техническа изправност на асансьорните съоръжения на болницата.

В решението си Софийският апелативен съд е записал, че причина за падането на асансьора, пълен с бременни жени и последвалият удар в дъното на шахтата се явява ЕДИНСТВЕНО неизправността на системата срещу свободно падане на кабината. Вещите лица са установили, че към датата на инцидента ограничителят на скорост е бил без пломба, което е нарушаване на техническите правила.

Съдът е установил, че с ревизионен акт №7 от 18.06.2014 г. на Дирекция Държавен технически надзор (ДДТН) е направено ЗАДЪЛЖИТЕЛНО предписание въжето на ограничителя на скоростта на асансьора да бъде сменено в срок от ТРИ месеца. По делото липсват доказателства това предписание да е изпълнено към датата на инцидента – 02.03.2010 г. или с други думи ПЕТ месеца след разписаното.

Съдът приема за правилно и заключението на експертите, че към датата на инцидента злополучния асансьор не е имал устройство за контрол на товара. Той е бил предвиден максимално за 6 души, но в него са качени между 10 и 12. По време на съдебното следствие се оказва, че СБАЛАГ „Майчин дом“ не е имала техническа документация за злополучния асансьор, а с такава се е снабдила едва след инцидента.

В решението на САС пише, че при инцидента Лидия Димитрова е била в седмия месец от своята бременност. След него тя е приета по спешност във ВМА. До раждането на своето дете, тя не е могла въобще да става, а два месеца след това не е могла да се движи сама, а още по-малко да се грижи за детенцето си.

За нас Фондация „Асансьорна безопасност“ това е една голяма и измъчена победа. Продължаваме да търсим справедливост не само за нас, а за всички пострадали при подобни инциденти. Продължаваме да се борим за една по-сигурна среда, в която да живеем.

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!