Фирми поддържат асансьори на хартия

lift-maintananceЗаради огромен недостиг на специалисти все повече фирми поддържат асансьорите в страната само фиктивно. За това предупредиха от бранша и настояха всички 100 000 асансьора в България да бъдат щателно прегледани и описани в Единен национален регистър.

Агенцията по метрология и технически надзор работи по нов закон, който ще изчисти пазара от фирмите-фантоми.

От бранша признаха, че просто няма интерес към професията асансьорен техник, което ще се усети до 5 години – по думите им, просто няма да има кой да проверява опасните съоръжения или ще продължат фиктивните проверки.

Един красноречив пример – в страната ни има 100 000 асансьора и 624 фирми за поддръжка. Повечето от тях обаче са с по двама-трима служители, които проверяват колкото се може повече асансьори, за да съберат повече такси. Това води до фиктивни проверки.

В София има 30 000 асансьора и 500 техници. Простата сметка показва, че на един техник се пада да провери по 60 асансьора месечно, което е физически просто невъзможно. Агенцията по метрология е засекла и фрапиращ случай – техник, на когото се падат по 4000 асансьора.

Заради това от бранша настояха за спешни мерки, които да изчистят пазара от некоректните фирми.

Все по-малко са желаещите да станат асансьорни техници заради ниската заплата. Паралелките за асансьорни техници в средните училища са закрити от години. Останали са четири-пет висши учебни заведения в страната, приемът в които обаче е недостатъчен за нуждите на пазара.

Калин Петров, Национален браншови съюз “Надзор и поддръжка на асансьорите”: “Свързахме се с Министерството на образованието преди една година. Казаха, че ще възстановят паралелките. Въпросът е след колко време ще има обучени кадри да работят”.

Освен липсата на кадри, проблем са и старите асансьори. Средната възраст на съоръженията у нас е между 60-80 години, а собствениците нямат или не искат да отделят пари за подмяната им. Един нов асансьор струва между 30-40 000 лева.

Григор Къшев, експерт: “Асансьорите в България са най-старите в цяла Европа цялостно. Просто, ако нещата продължават по този начин, както продължават до момента, ще има още трагични случаи”.

Отиваме на проверка в бл. 25-и в столичния квартал “Младост”. Асансьорът е ремонтиран и изправен, но е изключение, казват техниците. Според тях, трябват промени в Закона за етажната собственост, така че отговорността за поддръжка на асансьора да се споделя между фирмата и собствениците.

Дилян Пенчев, собственик на фирма за поддържане на асансьори: “Най-много ще окаже влияние собствениците, ползвателите на асансьори да разберат, че те не са даденост, а са нещо, което има необходимост от ремонти, нещо, което има необходимост, да се инвестира в тях”.

Месечната такса за поддръжка на асансьора е 50 лева на вход. Според асансьорните техници, тя трябва да се увеличи тройно, за да може съоръжението да се поддържа според правилата.

Според бранша, трябва да се разкрият закритите паралелки, да се увеличат таксите за поддръжка, което ще даде възможност на техниците да купуват оригинални резервни части и да извършват поддръжката на асансьора така, както е посочено в указанията на производителя. Това е разковничето, според тях.

От Агенцията по метрология работят по пакет законодателни промени, които най-после да урегулират пазара и да изчистят фирмите-фантоми. В момента се събира информация от поддържащите фирми в цялата страна. След 27.02 ще започне съставянето на Единния регистър на асансьорите у нас.

Валентин Чиликов, гл. секретар на Агенцията по метрология и технически надзор: “Част от законодателните промени, които бяха приети от служебното правителство преди няколко месеца, тези, които в момента през работни групи се обсъждат, в това число идеята за изцяло нов Закон за техническия надзор, са насочени към точно тази цел – изсветляване на сектора, недопускане на нелоялна конкуренция или на фирми, които с двама служители, при това със съмнителна квалификация, да поддържат неограничен брой съоръжения или да изпадаме в ситуация, когато 83-годишен експерт поддържа сам около 4000 съоръжения, което е абсурдно, ясно е, че е невъзможно, че всичко се прави само на хартия”.

И не на последно място, според бранша, трябва да се увеличи броят на държавните инспектори, които контролират поддържащите фирми. В страната сега има 90 инспектори. За да стане това обаче трябва решение на Министерския съвет да се увеличи щата в Агенцията по метрология.

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!