Дядо се изпочупи в шахта на асансьор в столицата (обновена)

Дядо падна в асансьорна шахта в столичния квартал „Света Троица“ и пострада тежко. 75-годишният Матьо Серабян решил сам да острани повредите от съоръжението, което било наскоро ремонтирано, но почти през месец блокирало и засядало. Така малко преди обяд възрастният мъж нарамил кожената си чанта с инструментите и започнал да прави опити да премахне неизправностите на асансьора. За зла участ обаче се подхлъзнал и паднал от няколко етажа височина. При удара в дъното на шахтата той си счупил бедрото и получил тежка травма на главата. Мъжът е откаран за лечение „Пирогов“, без опасност за живота.
„Асансьорът се беше повредил наскоро и го ремонтираха от фирмата, която е ангажирана с подръжката. Той обаче започна през месец да блокира. Преди това дълго време не работеше. Явно Матьо е решил да го ремонтира сам. Никой не го е нагърбил с тази задача. Сам е направил този избор“, коментираха вчера съседи пред „Монитор“.

Те били и тези, които подали сигнал до тел. 112, когато разбрали, че Серабян е пропаднал в шаката, а от там се чували само стенанията му. Заради инцидента до късния следобед вчера входа беше запечатан, а разследващи проверяваха всички обстоятелства около трагичната случка.
Заради поредица от инциденти с дефекти асансьори, при които дори имаше и загинали, от прокуратурата и други държавни органи започнаха масови проверки на съоръженията. Оказа се, че около 90 хил. асансьора в България се нуждаят от незабавен ремонт и са рискови. От Българската асансьорна асоциация дори настояха за затвор на домоуправители, които пускат неизправни асансьори. От там още обясниха, че повечето съоръжения са на по 60 години. Те са с устройства за сигурност, които са били актуални към годината на производство. Друго предложение, което така и не видя бял свят беше всички асансьори да се проверяват по три пъти в месеца от двама техници и един път в годината от лицензирана фирма, която да прави технически преглед.

Материалът е препечатан от: https://www.monitor.bg/bg/a/view/65410-75%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d1%88%d0%b0%d1%85%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%be%d1%80-%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!