Четирима на съд за смъртта в асансьора на 4-ти километър

Четирима техници ще се изправят пред Софийският градски съд, за да отговарят за инцидента с асансьор на 9-етажен блок на бул. „Цариградско шосе“. При него през август миналата година загина една жена, а друга оцеля по чудо.

Първото заседание по делото срещу Цветан Цветанов, Сергей Цветков, Петко Петков и Диян Дервенски е насрочено за 22 април, когато ще се проведе предварително изслушване на страните, за да стане ясно дали казусът ще се гледа по съкратената процедура и дали съдът ще конституира частните ищци.

Разследването на инцидента установи, че въжетата на асансьора са се скъсали, а едната от аварийните спирачки не се е задействала. Отговарящият от над 10 години за техническото състояние на съоръжението – Цветан Цветанов от ТПК “Витоша” КООП, пък не го бил инспектирал от 20 дни, преди настъпването на фаталния инцидент. Според данните, събрани по делото, последните две смени на въжетата на асансьора са били през 2010 г. и 2013 г.

След последната гаранционна смяна, станала наложителна заради прокъсване на въжетата, ролката не поемала новите, тъй като те били по-дебели. По време на огледа от страна на разследващите е установено, че въпросната ролка също се е счупила. Двата ремонта на асансьора са извършени от другите обвиняеми – Сергей Цветков, Петко Петков и Диян Дервенски от фирмата “Софлифт” ООД.

След трагедията Държавната агенция по метрологичен и технически надзор оповести експертизи, които показаха куп неизправности в авариралото съоръжение. Сред констатациите е и тази, че последният ремонт е бил извършен некачествено. Въжетата са се търкали в двата края на ролката и това е довело до износването им. Фрикционната шайба е била за четири въжета, а те са били само две. Клиновете, които са предвидени да спрат кабината при падане, не са сработили.

При инцидента загина 46-годишната Цветелина Радунчева. 41-годишната Мария Ваклинова, която по чудо оцеля, претърпявайки няколко тежки операции.  Тя все още не се е възстановила напълно, като в момента се придвижва трудно, а има две деца, за които се грижи сама.

Фаталният инцидент провокира масови проверки на агенцията за технически надзор. От общо 925 проверени асансьора, 213 бяха спрени. В Благоевградско половината съоръжения бяха спрени от употреба. Въпреки напъните на властите след трагедията в блока на “Цариградско шосе” станаха още две тежки злополуки с неизправни асансьори, които взеха жертва.

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!