“Асансьорите трябва да бъдат включени в програмите за енергийна ефективност”

Николай Маринков, главен секретар на Българска асансьорна асоциация в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с контрола върху техническата изправност на асаньорите в страната

Фокус: Господин Маринков, какъв е средният „живот” на един асансьор или иначе казано времето, в което той може да бъде използван, без да бъде опасно за хората?

Николай Маринков: Това зависи от сервизът, който се прави на асансьора и дали този сервиз се прави според указанията на производителя, качествено, навреме и дали се влагат необходимите и оригинални части и детайли. Ако това се прави изрядно и както трябва би трябвало един асансьор да работи няколко десетки години, да работи добре и безотказно.

Фокус: Разполагате ли с данни какъв е броят на технически неизправните асансьори в страната и каква част са те от общия брой на съоръженията?

Николай Маринков: Поне 90 хиляди асансьор са неизправи. Няма официални данни колко са асансьорите в България, това е един от големите абсурди, но според бившия шеф на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор били около 120 хиляди броя. Т.е. около 80% от тях са неизправни.

Фокус: Как се извършват техническите прегледи на съоръженията при условие, че броят им не е ясен и кой следи за това дали те са опасни за населението?

Николай Маринков: В момента Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които са отговорни за нашия сектори имат един относително нов председател, който демонстрира усилия да промени това и да има статистика. Струва ми се, че той наистина би могъл да промени това нещо, и се е захванал да прави статистика, да има регистър общ на всичките асансьори и така нататък. Досега това не се правеше, просто защото никой нямаше личен интерес да има такава статистика. Имаше интерес по-скоро да има скрити асансьори, които не са в регистрите, за да може от тях да се припечелват някакви пари. Ако говорим за старите асансьори, при тях нещата стоят така, че те трябва да бъдат сервизирани веднъж на 10 дни от двама техници. Трябва да се направят един ред технически мероприятия, включващи прегледи на компоненти за сигурност. Това нещо просто не се извършва, както ние знаем. Много малко хора ще потвърдят, че наистина веднъж на десет дни идват техниците и правят профилактика на асансьора им. Освен това веднъж на три години трябва да се извършва т.нар. периодичен технически преглед. Този преглед се извършва или от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, или от частни лицензирани фирми. Лошото е, че нито сервизът се прави според наредбата и инструкциите на производителя, нито пък периодичния технически преглед се извършва стриктно и както трябва. За сравнение мога да кажа, че за 2012 година в Германия, където се извършва технически преглед от две или три фирми, една от фирмите беше казала, че само 1/3 от асансьорите в Германия са технически изправни. Говорим за Германия, а в България няма орган, който да каже, че и един асансьор е неизправен. Ако питахме предишното ръководство на отговорните органи – Държавната инспекция за технически надзор Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за някой неизправен асансьор, те ни казваха „Съжаляваме, но на хартия всичко му е наред”. Много е рядко прегледите от тях да се извършват веднъж на 3 години при положение, че асансьорът е съоръжението, което транспортира хора всеки ден , дори повече отколкото автомобилите, рейсовете, влаковете. На всичкото отгоре, средната възраст на асансьорния ни парк е сигурно около 50 години, нали има асансьори на по 70, дори 80 години.

Фокус:Чия собственост са асансьорните съоръжения?
и Споменахте, че на 10 дни трябва да се извършва този контрол на тези фирми. Тези фирми, някой следи ли тяхната дейност и всъщност тези фирми са само за ремонт или собственици на самите съоръжения? Дори да не са на 10 дни, ами 2-3 пъти в годината, защото на 3 години веднъж една сериозна проверка изглежда много рядко за такива съоръжения, при положение, че се използват ежедневно. Кой следи за това дали те извършват коректно своята дейност?

Николай Маринков: Собственик на асансьорите са етажната собственост или собственикът на, да кажем, бизнес сградата, хотела, болницата или каквото и да било. Той е длъжен да има договор с фирма, която да извършва сервиз на тези асансьори 3 пъти на месец, да идва задължително на профилактичен технически преглед и също така, да идва в случаи на авария или ремонт. Тази фирма трябва да има издаден лиценз за извършване на сервизна дейност от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, като представители на Инспекцията за държавен технически надзор трябва всяка година, веднъж годишно да я проверяват дали е изрядна, дали всичко върши както трябва. А пък тези прегледи, които са на 3 години се извършват за жилищните сгради от лицензирани фирми, които са около 100 или 200. Когато сградата не е жилищна прегледите се извършват от Инспекция за държавен технически надзор. Тоест,виждате, колко много хора имат нормативно уредени задължения. И ние най-отговорно твърдим, че всъщност всъщност гигантска част от хората в този сектор не си изпълняват задълженията, както трябва и затова се стига до такива неща.

Фокус: Кой носи отговорност в случай на инцидент с асансьор – етажната собственост, фирмата, която извършва ремонт или контролният орган?

Николай Маринков: На първо място е собственика – той трябва да се грижи като собственик, както вие се грижите за собствения си автомобил, така трябва да се грижите и за вашия асансьор. Когато сервизният техник за автомобила или за асансьора, каже, че накладките на автомобила или спирачките на асансьора са за смяна, то тогава трябва или незабавно да спрете асансьора, или да ги смените. Освен, ако той не ви е казал, че може да се сменят след еди-колко си седмици или месец. Обаче, ако вие не извадите тези пари и не си подмените тази част или не я поправите, то тогава сервизният техник е длъжен да уведоми Държавната инспекция за техническия надзор и те да дойдат и да наредят спирането на асансьора от експлоатация. Това е редът по който вървят нещата. В повечето случаи хората казват „аз нямам 200 лева”, етажната собственост не събира тези пари, а сервизният техник, за да не си изгуби клиента, който му плаща месечен абонамент, не му спира асансьора. Държавната инспекция пък си затваря очите, за да не прави проблеми и хората да бъдат недоволни.
Фокус: Споменахте, че е важно да се извършват ремонти с оригинални части. Има ли практика у нас да се използват некачествени части?

Николай Маринков:Огромна практика, огромна. Доколкото имаме информация до този момент, асансьор, който пропадна и причини тази трагедия е ремонтиран преди 2 години и Господ знае с какви части е бил ремонтирам. Надявам се, следствието да бъде достатъчно обективно този път. Не както , когато потулиха веществени доказателства, когато паднаха онези жени преди 4 години и половина и останаха инвалиди. Тогава бяха потулени доказателства. Сега се надявам, че това няма да се случи и ще се види с какви части е бил ремонтиран този асансьор, какво му е ремонтирано и дали изобщо е в състояние. Но има огромна практика на влагане на некачествени и дори неотговарящи на изискванията за сигурност части по асансьорите.
Фокус: Как се извършва контролът върху това дали фирмите за ремонт използват подходящи части при поправка на съоръженията?

Николай Маринков: Те трябва да имат сертификати и има изисквания за сертификати, но когато например се прави един ремонт, после трябва да се направи евентуално ресертификация на този асансьор или да му се направи нов технически преглед при определено ниво на ремонта – ако той е достатъчно сложен. Така е направена наредбата, че във всеки един етап наистина трябва да има и да се упражнява контрол, но в действителност това не се случва.
Фокус: Какво трябва да се промени, за да се предотвратят инциденти с асансьори за в бъдеще?

Николай Маринков: На първо място, трябва контролиращите органи да си вършат работата безкомпромисно. Ние много добре знаем, че нашият сектор не е частно изолиран случай, а в обществото ни и в държавата ни има множество такива случаи в много други сектори. Както когато един полицай ни спре, трябва категорично да ни накаже и да ни вземе книжката при нарушение, така когато един асансьорен техник или собственик, не се е погрижил за сигурността на асансьора си, трябва да бъде моментално санкциониран. На асансьорния техник например трябва да му бъде взето разрешението да я извършва тази дейност. Всичко тръгва от контрола, а той е прогнил. Генералното решение е най-накрая да се задействат фондовете за саниране на сградите, тоест, чрез европейски средства, а и се надяваме и държавата да помогне по някакъв начин, да се направят специални програми и да започнат да се санират сградите за повишаване на енергийната им ефективност. Асансьорите трябва да бъдат включени в тези програми за енергийна ефективност, защото един нов асансьор харчи 4-5 пъти по-малко електроенергия, отколкото стар. По този начин те да бъдат подменени с технически перфектно изрядни асансьори, които да харчат много по-малко ток и да носят сигурност на хората.

Василена ЙОРДАНОВА

По материал на Информационна агенция “Фокус“!

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!