500 или 1000!?!?

Скъпи приятели,

Длъжни сме да споделим с вас информация, която както намираме за важна, но така също и за необходима!

Тъй като за да можем адекватно да влизаме в дискусии на тема асансьори все пак се очаква да бъдем поне малко грамотни, започнахме своята самоподготовка, ползвайки не просто каквато и да е литература, а именно учебните материали на бъдещите техници, които монтират и поддържат асансьорите в България (предоставени от наши съмишленици).

 Учебният материал е разработен от Технически Университет – София, изданието е от 2014 г., а учебното заведение притежава лицензии от ДАМТН за:

  • осъществяване на технически надзор на съоръжения с повишена опасност;
  • извършване на оценка на съответствието на асансьори и предпазни устройства със съществените изисквания към тях съгласно Наредба за съществените изисквания и оценяване  съответствието на асансьорите и техните предпазни устройства;
  • оценяване на съответствието на предпазни устройства и подсистеми на възени линии за превоз на хора!

Със сигурност за повечето специалисти информацията, която ще поднесем по-долу не би била изненада, но за нас лично, като хора които тепърва навлизат в материята, а пък и като такива, преживели кошмара на претоварената и ускоряваща към шахтата асансьорна кабина, ни остави меко казано заинтригувани.!!!

 hospital_elevators
Оказа се, че в България съществува БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ  No 4699 от 1985 г.,който през 2005 година се замения от БДС ISO 4190-2:2005 с който много ясно е регламентирана товарподемността на асансьорните съоръжения, в зависимост от тяхното предназначение.

За всички, които нямат професионално отношение към асансьорите, но пък биха искали да имат обща култура по темата, асансьорите, в зависимост от тяхното предназначение, и така както сa дефириани в закони, наредби и стандарти биват:

  • Пътнически;
  • Товарни (мебелни);
  • Болнични;
  • Със специално предназначение

Съществуват и други категоризации, но не бихме искали да заливаме пространството със прекалено специализирана информация.

Едва ли някой от вас (непрофесионалистите) знае, че специално за болничните асансьори съществуват изключително ясни стандарти, както по отношение на размера на кабината, но така също и относно товароподемността и скороста им на движение.

Именно според БДС 4699-85, заменен през 2005 от БДС ISO 4190-2:2005, стандарта, в който са заложени нормите за товароподемност на асансьорите, в зависимост от предназначението им,  болничните асансьори не могат да имат по- малка от 1000 кг товароподемност.

Как можете да разпознаете болничния аснасьор?

В повечето случай той е с голяма кабина, позволяваща в нея да се качат голям брой пътници, като все пак не бива да се пренебрегва и фактът, че тези съоръжения основно се ползват за превозване на пациенти на носилки и/или инвалидни колички и др.

 Според цитирания по- горе стандарт, за машина с товароподемност 1000 кг. размерите са: 

  • Ширина: 1 400 см;
  • Дълбочина: 2 400 см;
  • Височина: 2 200 см.

Ще се запитате защо публикуваме тази новина?!?

Оказа се обаче, че в България съществува разминаване между действащи стандарти и реална действителност!

Всеки един от вас е наясно, че в почти всяка една голяма болница в България функционират така наречените “болнични асансьори”, но една част от тях далеч не отговарят на тук цитирания стандарт. По-конкретно, съществуват болници, в които болничните асансьори категорично отговарят на стандартите за размер на кабината, но тяхната товароподемност е 500 кг,  част от тях не са снабдени и с устройство за контол на товара, а посетителите имат свободен достъп до тях!

По изнесените тук материали е изпратен и официален мейл към ДАМТН/ГД – ИДТН, относно прилагането на  стандарт 4699-85, конкретно в болничнии заведения.

Част от текста гласи:

“Сам разбирате, че попадайки на такава информация, не би било далече от истината да се каже, че или стандартът не отразява действителността в повечето болнични заведения или болничните заведения (най- малкото имам лични впечатление от конкретна столична болница* (името на болницата не е цитирано тук от съображения за етичност*), но със сигурност ще се поинтересувам и за други заведения) към днешна дата са в нарушение на цитирания по- горе стандарт (визирам съоръженията, които са предназначени за превозване най- вече на носилки, и не включвам в това число пътническите съоръжения, които се ползват от посетителите) ….

…Ще се радвам да получа обратна връзка по поставените въпроси, както и разбира се официално експертно становище по тази тема.”

Полученият отговор ще публикуваме както на страницата на фондацията, а така също и във фейсбук страницата ни.

А до тогава ви желаем безаварийно вертикално пътуване!

 

В случай, че бихте искали да ни сигнализирате за опасен или зле поддържан асансьор, попълнете приложената тук форма, изпратете ни имейл на signal@elevatorsafety.eu или просто ни се обадете на тел. +359 885 24 94 26!

Всички полета, отбелязани със звездичка са задължителни!

Бъдете сигурни, Вашият сигнал, ще стигне до онези, които носят отговорността за вашето здраве и живот!

Ако желаете да станете част от нашия екип, можете да ни пишете, като попълните приложената форма, или се свържете с нас на info@elevatorsafety.eu, или телефон +359 885 24 94 26.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!