Разследват умишлено повреждане на асансьори

Разследват умишлено повреждане на асансьори

Разследват умишлено повреждане на асансьори

Прокуратурата разследва десет сигнала за умишлено повреждане на асансьори. Сред версиите, по които се работи е нелоялна конкуренция. Това е поредно притеснение за сигурността ни в асансьорите.

На записи от видеокамери в един от асансьорите дори се вижда как мъж умишлено поврежда съоръжението. От „Господари на ефира” откриха сочения за злосторник асансьорен техник. Цялото разследване за умишленото повреждане на асансьори гледайте утре, четвъртък, в „Господари на ефира”.

Няма как да се предпазим обаче от злонамерени намеси и умишлено повреждане на асансьори, което в последно време се случва в няколко града в цялата страна. Такива повреди са правени както от външни хора, така дори и от някои от техниците.

Самите ние обаче можем да следим за няколко прости неща. Важно е всички копчета да са налице, а всички врати трябва да имат дръжка. Трябва да следим и за целостта на самата врата, както и дали стъклото й е здраво. Много е важно и когато се качваме да погледнем дали изобщо има и асансьорна кабина. Задължително е да проверим дали осветлението в кабината работи.

Основният проблем със сигурността на асансьорите е, че често нямат шахтова врата и предпазен щит. Именно липсата на такъв щит през миналата година предизвика два смъртни случая

По неофициални данни в страната има около 120 000 асансьора. За първото тримесечие на тази година са проверени 1200, а от тях повече от 300 асансьора са спрени заради неизправност. Най-често случаите са в София, Пловдив и големите градове на страната.

До октомври ще бъде въведен електронен регистър на асансьорите, който ще даде ясна представа за реалния брой на съществуващите съоръжения, какти и ще предостави възможност в реално време да се получи актуална информация за извършваните ремонти и профилактични прегледи.

В този регистър ще съществуват и данни за фирмите, които ги ремонтират.

gospodari