Пострадалите жени продължават да търсят справедливост

Пострадалите жени продължават да търсят справедливост

Пострадалите жени продължават да търсят справедливост

Jordanka-Vasileva

Нови шест дела за падането на асансьора в „Майчин дом“. Две от тях са за нанесени материални щети и настъпила инвалидност. По време на инцидента преди пет години в „Майчин дом“ 12 души, от които девет бременни жени полетяха към шахтата на асансьора.

Все още пресен спомен за стреса, за болката от смазаните кости, килограми желязо при лечение на ставите и тромави съдебни битки. Това е наследството на Йорданка Василева от един инцидент с асансьор или нечие бездействие.

Днес все още няма влязло в сила окончателно съдебно решение, но след успех по две от делата срещу „Майчин дом“, Йорданка се включва в борбата за справедливост. Тогава бременна с малкия Влади, при пропадането на асансьора ходилото на бъдещата майка се откача от глезена.

„Слава Богу, когато той проходи , аз бях минала втората операция по махане на винтовете, за да може и аз да проходя преди той да го направи и да се грижа за него (…) Той до три години не говореше, сега няма как да докажа дали е следствие на случката, но стресът се отразява на детето“, споделя младата майка.

В съда вече веднъж се доказа, че за пропадналия асансьор е имало предписание за ремонт, което не е изпълнено навреме.

Девет месеца преди инцидента е трябвало да бъде сменено въже за 250 лв. И така заради спестените 250 лв., осем жени имат средни телесни повреди, не са изживели своето майчинство и днес изживяват тази трагедия.

По закон всеки пострадал ще трябва отново и отново да доказва техническата неизправност. Нужни са отделни експертизи за всяко дело, за които се плаща.

В същото време защитата на „Майчин дом“иска да бъдат платени щетите при счупването на асансьора в размер на 80 000 лв., тъй като по думите им хората „буквално са се натъпкали” в него и го били претоварили. Колко още време ще отнеме търсенето на справедливост. От инцидента досега едно поколение вече е на крачка от влизането в училище.