Откриха един от първите асансьори в света в царския дворец в София

Откриха един от първите асансьори  в света в царския дворец в София

Откриха един от първите асансьори в света в царския дворец в София

Материалът е препечатан от официалния сайт на БТВ.

Лично Фердинанд го е поръчал преди цели 120 години, но до момента е бил скрит.

Един от първите асансьори, в света, марка Shindler е монтиран в царския дворец в София. Лично Фердинанд го е поръчал преди цели 120 години, но до момента е бил скрит.

Уникалната находка е намерена от Милена Звънчарова, докато работи за етнографския музей в двореца, зад забравена врата в прашен склад. Там тя се натъква на позлатен асансьор с кристално огледало, диванче с копринена тапицерия и непокътната кабина от дърво.

„Аз не можех да повярвам на очите си. Изглеждаше сякаш ако затворя решетката, той ще тръгне”, споделя Звънчарова.

Асансьорът не работи, защото механизмът му е откраднат. Предполага се, че е пуснат в движение между 1894 и 1895 г. В него е можело да се возят само двама души с общо тегло не повече от 160 кг., а в момента единственото работещо нещо в асансьора е решетката.

 

След асансьор в Истанбул и този на Айфеловата кула, софийският е третият електрически в Европа, изчислява производителят. „Изпълнението е уникално, много голям късмет е, че е консервиран по този начин”, пояснява Явор Андреев, управител на българския клон на Shindler .

Асансьорът е свързвал столовата с втория етаж. Предполага се, че това е бил най-дискретния начин царското семейство да напусне сградата или някой да стигне до покоите на царя.

Социалистическата власт обаче решава да го скрие.

Днес от Shindler изразяват готовността си да финансират реставрацията му и той да стане част от цялостната експозиция на царския дворец.

Дотогава може да бъдат открити още тайни зад заключените врати на бившия царски дворец.