Окончателно : Майчин дом осъден за падналия асансьор

Окончателно : Майчин дом осъден за падналия асансьор

KameliaС определение № 1368 от 1 декември 2015 г. на Върховният касационен съд (ВКС) приключи едно от делата на т. нар. „асансьорни майки“  – Камелия Камбурова. Върховните съдии отхвърлят жалбите на СБАЛАГ „Майчин дом“ и асансьорната фирма „МБ-97“ ООД и оставят в сила решението на Софийския апелативен съд, което постановява на пострадалата Камелия Камбурова да бъдат изплатени 75 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

Това е първото от серията дела срещу СБАЛАГ „Майчин дом“, с влязла в сила присъда.  Болницата от своя страна е привлякла по делото като трето лице-помагач  асансьорната фирма „МБ-97“ ООД, поддържала и все още поддържаща асансьорните на болничното заведение.

Камелия Камбурова беше най-тежко пострадалата бременна жена при падането на злощастния асансьор на 2 март 2010 г. Тя беше с два жестоко счупени крака, с увредена глезенна става на десния крак и увредена колянна става на левия крак, счупена подбердрица, и раздробени пети.

С решението си Върховният касационен съд отхвърля жалбите на Майчин дом и МБ-97 и приема, че ръководството на болничното заведение е знаело за неизправност в асансьора, но въпреки това е провел „Ден на отворени врати“ и е посочил конкретна акушерка, която да придружава родилките. Именно тази акушерка е допуснала  качването на повече от позволения брой хора да се качат в асансьора и се е стигнало до пропадането на асансьора.

Съдът отхвърля като неоснователно и твърдението на „Майчин дом“, че пострадалите също са виновни за инцидента.

За нас, Асансьорните майки, част от които сме и ние от Фондация „Асансьорна безопасност“ това е първата и голяма  измъчена победа. Продължаваме да търсим справедливост не само за нас, но и за всички пострадали при подобни инциденти. Продължаваме да се борим за една по-сигурна среда, в която да живеем.

Прилагаме определение №1368 от 1 декември 2015 г. на Върховният касационен съд: Reshenie_Kamelia_final